maanantai 29. lokakuuta 2012

Aupairiksi Sveitsiin

Lähteminen/ muuttaminen Sveitsiin. 

Tietysti ihan ensimmäisenä lennon varaus. Mun sopimukseen kuului että hostmama maksaa lennon tänne ja pois. Joten sain vain saapua paikalle.
Suomessa pitää ilmoittaa kelaan sekä maestraatille että muuttaa ulkomaille vuodeksi. Tehdä osoitteenmuutos joko Suomeen perheen luokse tai niinkuin minä, niin tänne. Hirveästi ei siis tarvinnut stressailla paperihommilla Suomessa. Ainoastaan pakata tarvittavat ja lähteä.

Täällä käytiin ensimmäisenä ottamassa passikuvat ja ilmoittamassa minut tänne asumaan, sekä hakemaan opiskelulupaa (Lupa L, voimassa vuoden), oman kaupungin/kylän kunnantalolle. Oleskelulupa taisi maksaa 60-80 frangia, riippuu tietenkin asuinpaikasta. Tämän jälkeen odotellaan vain että oleskelulupa tipahtaa postiluukusta. Minulla meni about kuukausi ennenkuin tuli, vaikka papereissa luki että 14 vuorokautta.. 
Seuraavaksi kannattaa hankkia puhelinliittymä. Täällä esimerkiksi on operaattoreina: Orange, Swisscom, Sunrise. Itselläni on Sunrise, jossa on ilmaiset viestit Sveitsissä sekä kiinteä netti. Toki, tällä hetkellä minulla on puhelin jossa ei ole edes nettiä.. Yritin vaihtaa liittymä -tyyppiä, mutta täällä on sen verran tiukasti asiat, että sopimus on sopimus, eikä sitä saa purkaa tai vaihtaa.. Asiakaspalveluunkin on turha soitella kun naisrobotti puhuu pelkästään sveitsisaksaa. Kannattaa siis tarkasti miettiä, minkä liittymän haluaa ja mikä kannattaa. Minulla pitäisi nyt olla kuukausimaksu 15chf sekä tietysti siihen lisäksi, jos lähetän viestiä Suomeen tai soitan johonkin päin. SIM -korttikin maksaa täällä 40chf. Että ei mitään halpaa hupia.

Kun on liittymä joka toimii, vuorossa on pankkitilin avaaminen (ei pakollinen). Ihan suht koht samanlaista kuin Suomessakin, luulisin. Enpä ole koskaan suomessa avannut tiliä.. Että ei muuta kuin tiskille (esim. ZKB) ja pyytämään Youth accountia ja saat ison pinon papereita eteesi ja allekirjoitettavaksi (saksaksi tietysti). Parhaimmissa tapauksissa pankkivirkailija ei osaa kunnolla englantia ja käyttää sanakirjaa avuksi kun selittää pankin ehtoja yms tietoja. Kaikki paperit saa mukaan kotia ja parin päivän sisällä pitäisi tulla erillisissä kirjeissä pankkikortti sekä tunnus verkkopankkiin. Ja verkkopankkia varten tarvitset sveitsiläisen liittymän, ilman sitä ei voi kirjautua verkkopankkiin. Youth accountissa on myös se hyvä puoli, että yömaksun juniin saa viestin välityksellä (maksaa 0,20chf) kun taas normaalisti automaatista se on 5chf. 


Eli mitään hirveen vaikeita ja vaativia asioita ei tarvitse tehdä, kun tulee au pairiksi. Pysyvä muutto on tietenkin aivan eri asia..

And there is something we leave behind to join the ride
I couldn't wait but did not realize I'd never come back...
And the calling is taking over and it lasts more than awhile
Another reason I won't be around to say goodnight

8 kommenttia:

 1. toiki ois liikaa mulle :DD

  VastaaPoista
 2. voi kumpa tekisin jonain päivänä tuon pysyvän muuton tänne

  VastaaPoista
 3. Lovely blog! Check out mine? :)

  http://aimerose.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Pankin paperit saa pyydettäessä myös englanniksi.. ;) ja Youth accountin saa vain jos on alle 22 vuotias.. jos olet yli, useammissa pankki tileissä on kulumaksuja/kk riippuen pankista, pois sulkien postfinancen, joka on ilmainen kaikille.. :P ps. paperihommia kyllä Suomen päässä joutuu tekee kiitettävästi ja tappeleen kelan kanssa vielä täältäkin käsin nimimerkillä. par'aikaa valitusta laatimassa muutoksen hakulautakuntaa ja todennäkösesti vielä myöhemmin vaakutusoikeuteen.. ja paperi hommista ei kyl täälläkään päässä pääse, mm. jos ei kuulu enään kelaan täytyy hommata/kilpailuttaa krankenkassa.. voisin edelleen palkkaa sihteerin itelleni tekeen nää kaikki mun puolesta.. ;) Johanna ei sulla sattuis oleen ylimäärästä aikaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah:D::D Miten sul voi olla noin paljon kaikkee? Mulla on ollu nii simppeliä että :D Enkä mä saanu enkuks niit papereita vaik kysyin! :D Tosin se nuori mies oli aika paniikissa kun en puhunut saksaa..
   Ohan tota aikaa kyllä joo ;) Mut eri asia onki että tajuanko mä niistä papereista mitää :-DD ja mikä hitto on krankenkassa? :D Siihterihän olen ammatiltani ;)

   Poista
 5. ZKB:ltä ainakin saa.. ehkä sun virkailija ei tienny/ osannu.. ;) Se on easyy, jos ja kun on joku joka auttaaa nois kaikis jutuis (esim just host mami tai vastaava).. eikä vuoden oleskeluun edes oo paljon asioita hoidettavana.. mutta sitten kun on muuttanu tänne niinku perjaatteessa niin virallisesti ku svetsiin vaan voi muuttaa, eli siis esim meikällä ei oo mitään vuoden asumislupaa, vaan B lupa eli se mikä on lähes kaikilla työssäkäyvillä MAMU:illa täällä.. :D Krankenkassa = sairaskassa, eli siis ku ei tääl oo mitään kelan tyyppistä ratkasua, niin toi krankenkassa on se pointi.. siis niitä on moniaerilaisia, mistä voi valkata ja niist pitää maksaa joka kuukaus maksui.. se tulee toisinsanoen viemään mut vielä todennäkösesti vararikkoonkin näillä palkoilla (ne on meinaan sikke kalliita ne maksut) ja en voi ottaa edes mitään halvinta, terveydellisistä syistä..

  VastaaPoista